Aan de slag

Wil je aan de slag met Parklopen? Dat kan!

We willen graag heel Nederland laten kennismaken met Parklopen. Het doel is om iedereen op laagdrempelige wijze aan het (hard)lopen te krijgen/houden in een groene omgeving. Iedereen mag en kan een Parkloop organiseren!

Neem contact op met de Atletiekunie via info@parklopen.nl voor meer informatie en het plannen van een afspraak.
De Atletiekunie ondersteunt organisaties graag in de opzet van Parklopen door partijen aan elkaar te verbinden. Daarnaast zijn er handleidingen en draaiboeken die bijdragen aan een strakke organisatie en beschikken we over het tijdsregistratiesysteem met de QR code (Print&GO). Ook blijven we het platform doorontwikkelen en verzorgen we de landelijke promotie.

Clubs

Ben je vrijwilliger of bestuurder bij een vereniging of loopgroep en wil je aan de slag met Parklopen bij jou in de buurt? Leuk! Doe je al aan Parklopen of organiseer je een soortgelijk evenement? Laat het ons weten! We kunnen altijd van elkaar leren.

De voordelen van Parklopen voor clubs:

  • Slechts 7% van de hardlopers loopt in clubverband, 93% individueel
    • Dat biedt kansen om een nieuwe doelgroep te bereiken
  • Parklopen zorgt voor een nieuwe lichtere bindingsvorm
  • Kans om lopers te binden richting ‘zwaarder lidmaatschap’
  • Potentiële nieuwe inkomstenbron (horeca, merchandise etc.)
  • Maatschappelijke verenigingen (Open Club)
    • Samenwerking met lokale partners (scholen, welzijnsorganisaties, buurthuizen, horeca etc.)

Gemeenten

Geïnteresseerde gemeenten/beleidsmedewerkers zijn ook meer dan welkom! Parklopen is een geschikt concept om bewegen in de openbare ruimte te stimuleren.

Zie de beweegresultaten hiernaast.

Resultaten

Momenteel zijn er twee parken die behalve een voldaan gevoel, beweging en gezelligheid al voor mooie resultaten hebben gezorgd.
In samenwerking met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen is er een onderzoek uitgevoerd onder de Parklopers. Zie hier de resultaten.

Deelname aan Parklopen is gratis, maar volgens het onderzoek zijn deelnemers bereid om gemiddeld drie euro per keer te betalen. Gezondheid is voor een deel van de deelnemers een belangrijke reden om mee te doen maar niet de allerbelangrijkste reden. Veel lopers doen vooral mee vanwege het plezier en het kunnen sporten in een mooie groene omgeving.

Burgers die niet aan de Fitnom (minstens 3x per week 20 minuten lichamelijk actief) voldoen, komen door Parklopen in beweging. Deze inactieven zouden zonder Parklopen niet zijn gaan bewegen. Het blijkt dat de eerste 6 edities van Parklopen alleen al 2.000 additionele beweegminuten heeft opgeleverd. Zie de afbeelding hieronder. Pure beweegwinst dus!